Gülşah'ın Aynası

30 Eylül 2015 Çarşamba

TAVUK BUT

tavuk but

Bu tarif hem biraz domates sosun nasıl yemeklere lezzet ve görünüm hoşluğu kattığının, hem de zerdeçallı patates tarifinin belgesi olsun :D



Uzun süredir fırında köfte, tavuk ne yaparsak, yanına az yağda zerdeçalla pişirilen bu muhteşem patatesten de yapıyoruz. Ailecek seviyoruz. Zerdeçal çok çok faydalı, yılda bir gram kadar tüketmek bile birçok kanser türünün önlemede çok etkili. Biraz değişik bir kokusu var ama alışılınca seviliyor gerçekten, patatese çok yakışıyor, ben bütün tavuk marinasyonlarına koyuyorum. Sizler de canınızı seviyorsanız evde bulundurun ve kullanın.

Malzemeler:


4  büyük boy patates

2-3 tatlı kaşığı zerdeçal

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1+1 çorba kaşığı tuz

8 tane tavuk budu

1 tatlı kaşığı kekik

4 yemek kaşığı kadar domates sos

(Domates sos yapmadıysanız, 2-3 adet domatesi rendeleyip biraz tuz ve zeytinyağıyla soteleyip kullanın. Domates de yoksa 2 çorba kaşığı salçayı, 2 çorba kaşığı su ile sulandırın ve 1 tatlı kaşığı kadar yağ ekleyip hafifçe ısıtın.)

Tarif:


Ben tavuk butlarının derilerini ayırıp kullanıyorum, herhangi bir tavuk tüyü problemi yaşamaya tahammülüm yok, tavuk derisindeki yağa da hiç ihtiyaç yok.


Tavuk butlarını 1 çorba kaşığı kadar tuz ve üzerine çıkacak kadar suyla yavaş yavaş pişirin, etler yumuşacık olsun, ama dağılmasın da.


Patatesleri dilimleyin, sonra üzerine 1 çorba kaşığı kadar tuz ve 2-3 tatlı kaşığı kadar zerdeçal ekleyin, 4 çorba kaşığı zeytinyağını da üzerinde gezdirdikten sonra kaşıkla karıştırıp baharat ve yağın patateslerin her yerine ulaşmasını sağlayın. 200 derece fırında yarım saat kadar pişirin, iyice yumuşasın. Bu patatesler lokum gibi olacak :D


Patatesler pişince üzerine haşladığınız tavukları alın ve domates sosla üstlerini kapatın. Biraz kekik serpin. Bu şekilde de 200 derece fırında 10-15 dakika pişirin.

Tavukların haşlama suyunu pilav ya da çorbalarda kullanın. Yakın zamanda kullanmayacaksanız, silikon bir kalıp içinde buzluğa atın, donunca buz kalıbı şeklinde silikon kalıptan çıkartıp buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.Bu arada tavuk baget haşladığınız zaman elde edeceğiniz su ile tavuk göğüs haşladığınızda elde edeceğiniz su aynı değil. Tavuk baget haşladığınızda elde ettiğiniz su soğuyunca jölelenir kıvamlanır. Çok lezzetli ve jelatininden ötürü çok daha faydalıdır. Eklemlerinize iyi gelir. Paça çorba da bu sebeple harika bir çorbadır. Ne kadar jelatinli et suyu, o kadar sağlıklı dizler eklemler :D Bu sıra bir paça çorbası yapalım yaaa...

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...