Gülşah'ın Aynası

1 Eylül 2015 Salı

DeniYORUM: MIKNATISLI YAZI TAHTALARI

Deniyorum: Mıknatıslı Yazı Tahtaları
gulsahinaynasi.blogspot.com

İkizlerim 23 aylık olmak üzereler. 2'ye çok az kaldı :) Belki bu ay civarında bebekleri olan annelere faydalı olabileceğini düşündüğüm bir oyuncaktan bahsetmek istiyorum. Mıknatıslı yazı tahtaları.


Evde oturup çocuklarla hemhal olunca, onların hareketleri, konuşmaları, her gün öğrendikleri yeni kelimeler, her gün ayrı artistlikler, gün kolayca dolup bitiyor. Bir de ev işleri var malum... Bebeklerin birazcık kendi kendilerine oynayabildiği zamanlar annelerin de işleri yoluna koydukları ve bir nefes aldıkları zamanlara dönüşüveriyor. Şu günlerde evde bebeklerle yalnız kaldığımda onları en uzun süre meşgul eden oyuncaklarımız bu yazı tahtaları...

Bu mucize oyuncakla tanışmam herhalde Temmuz başındaydı, o sırada Bursa'da anneannemizin yanındaydık ve ben Heykel'e gezmeye çıktığımda kapalı çarşı yakınlarında küçük bir yer tezgahında bu yazı tahtalarını görmüştüm. Her biri ayrı naylon poşetler içinde paketlenmiş, rengarenk, belki 25-30 yazı tahtasının içinden bir mavi bir pembe iki yazı tahtası seçtim. Üzerinde 3 tane de damga şeklinde mıknatıs vardı bu ürünlerin. Ve evet tanesi sadece 6,5 liraydı. Eve geldik paketleri açtık, benim yerinde durmayan miniklerim bu yazı tahtalarının başından ayrılmadan belki 30 belki 45 dakika geçirdiler.

mıknatıslı yazı tahtası

İlk aldığımda kalemi doğru düzgün tutamıyorlardı, daha çok karalama hareketi hatta kalemi dik bir biçimde tahtaya vurarak ses çıkartma hareketi yapıyorlardı. Bu şekilde bir yazı tahtamızın üzerindeki yazı yazılan plakayı deldik ve bu yazı tahtasını çöpe gönderdik. Zamanla el becerileri gelişti, kalemi düzgün tutmayı ve karalamak dışında bazı şekiller çizmeyi öğrendiler. İnce motor gelişimini destekleyen bu oyuncağı ailecek çok sevdik, hem faydalı, hem eğitici hem de oldukça gürültüsüz güzel vakit geçirten bir oyuncak.

Bu çeşit çeşit renkte, boyutta ve aksesuarlarla süslenmiş mıknatıslı yazı tahtalarında plastik bir çerçevenin üzerine yerleştirilmiş beyaz bir plaka var. Bu plakanın içinde yoğun kıvamlı bir sıvı ve içinde yüzen demir tozları var. Yazı tahtasının kaleminin ucunda küçük bir mıknatıs var ve bu mıknatıs kalemi plakanın üzerinde gezdirdiğinizde, demir tozlarını çekerek yazı yazmanıza ve şekiller çizmenize yarıyor. Plakanın altıda bir çubuğun üzerine yerleştirilmiş bir şerit mıknatıs daha var. Bu mıknatıslı çubuk sürgülü ve ileri geri hareket ettirdikçe yaptığınız resimleri silmiş oluyorsunuz. Tahtanın yazı kalemleri yaklaşık 10 cm boyunda ve kolaylıkla kaybedilebiliyor. Bu yüzden biz alır almaz bir kurdeleyle kalemi yazı tahtasının uygun bir yerine bağlıyarak sabitliyoruz. Tabi damga mıknatıslar kaybolmaya çok müsait. Belki damga mıknatısları kaldırıp sadece siz bebeğinizin başındayken kullanmasına izin vermelisiniz. Yutulabilecek kadar küçük değil ama bu damgaları bebeğinizin ağzına alması da pek hoş bir durum değil. Oğlum bir kez ağzına attı ne yazık ki...

Mıknatıslı Yazı Tahtaları

Biz Bursa'dan aldığımız yazı tahtalarıyla 2 ay kadar oynadıktan sonra biraz çerçevesinin ucundan kırdık, damga şeklindeki mıknatıslarını kaybettik, yazı plakasını deldik ve oyuncağımızı oldukça eskittik. Fakat ilgimizi hiç kaybetmedik :) Yenisini sipariş ettik, gittigidiyor.com'da bir oyuncakçıdan tanesi 8 TL karşılığı kargo da ücretsiz 2 tane daha edindik. Bebeklerimin teyzesi de gezerken bir oyuncakçıda görmüş ve miniklerin ne kadar çok sevdiğini bildiğinden 2 yazı tahtası daha getirmiş bize. O da Ankara'da Sakarya Caddesi  ile İzmir Caddesini birleştiren tüp geçitin üzerideki oyuncakçıdan almış mıknatıslı yazı tahtalarını.

Imaginarium'da temel olarak bu özellikte, altı takılıp çıkarılabilir ve yıkanabilir yastıklı, mıknatısları oyuncaklı, daha büyük yazı alanlı bu ürün 119 liradan satışta.

Geçen akşam aldım elime yazı tahtasını çeşitli objeler çizip, "Bu ne?" diye sorarak belki bir saat oyun oynadık miniklerle... Bilmek, doğru söylemek öyle hoşlarına gidiyordu ki, bu bir saat kahkahalarla geçti. Şu sıralarda kızım kalemi çok güzel tutuyor ve küçük çiçeğe benzer yuvarlak şekiller çiziyor, oğlum henüz kalem üzerinde hakimiyet kuramadı, bir karalamaya benzer imza çalışması yapıyor gibi daha çok. Mıknatıs uçlu kalemle bir yerlere zarar vermeleri zor, tabi yine de çizilebileceğinden duvarlardan uzak tutmalı, ama masalar, sehpalar, halılar, koltuklar ve kanepeler güvende.

Umarım bu yazı size fikir vermesi açısında faydalı olur ve bu oyuncaklardan edinirseniz bizim kadar eğlenirsiniz.

Sağlıcakla kalın!

2 yorum:

Zihni Düşünceli dedi ki...

Çok güzel yazı olmuş. Ben sadece mekanizmasıyla ilgileniyodum, o şekilde buldum. Başka da hiç bi yerde bu bilgiyi bulamadım. Teşekkür ederim, sağlık sıhhat diliyorum.

Gülşah dedi ki...

Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...